martes, 26 de agosto de 2008

Identificar naturismo amb Naturopatía és com identificar socialisme amb Sociología

Encara hi ha qui identifica el naturismo amb la naturopatía, afirmant que és el mateix i es basa en els mateixos principis. Però la realitat és diferent, ja que està identificació també ha donat lloc a problemes d'ús i abús del llenguatge.

Així doncs identificar naturismo amb naturopatía és com identificar socialisme amb sociología. El naturismo és una filosofia de vida, una actitud davant la vida que consisteix bàsicament a viure en harmonia amb la naturalesa, en l'adequació conscient a les lleis naturals.

La definició que realitza la Federació Internacional de Naturismo és la següent: El Naturismo és una forma de viure en harmonia amb la naturalesa, caracteritzada per la pràctica del nu en comú, amb la finalitat d'afavorir el respecte a un mateix, als altres i al medi ambient . (FNI-1974).

En el document 205 raons per a ser naturista, editat per la FI, es recullen una sèrie d'arguments contundents, la majoria d'ells que estableixen els principis del naturismo com estil de vida saludable en harmonia amb la naturalesa, pel que per a ser naturista el que únic que cal fer és estar d'acord amb els postulados del naturismo i practicar-los.

En el preámbulo del document 205 raons per a ser naturista se subscriuen els següents enunciados:
  • El Naturismo promou la salut mental
  • El Naturismo promou la salut sexual
  • El Naturismo estimula la salut física
  • El Naturismo és socialment constructiu
  • El Naturismo en la salut de la família
  • El Naturismo és especialment consistent amb el feminismo i la lluita pels drets de la dona

Per a veure el document complet en la Federació Espanyola de Naturismo

Amb això, queda clar que el naturismo, amb tota la seva trajectòria vivencial i ideològica com moviment social originari, a Espanya, del primer terç del segle XX, és un actitud davant la vida que queda reflectit en la recerca d'aquesta harmonia amb la naturalesa, que els pioners del naturismo espanyol també els traslladen a l'esfera social. Per tant, com recull el manifest de la Federació Internacional de Natrurismo, naturista pot ser qualsevol persona que l'hi proposi i sigui afí amb els seus principis programáticos.

I La Naturopatía és una ciència, una ciència de la salut com les altres, amb la seva epistemologia, metodologia, tecnologia, praxiologia i ontología; per tant no és un saber exclusivament empíric. La Naturopatía és un domini racional i disciplinable, amb pretensió científica; té una dimensió científic - filosòfica (fonamental), una dimensió tecnològica (mediadora) i una dimensió praxiológica (aplicativa). Pel que la Naturopatía és una disciplina científica que és necessari estudiar, perfeccionar i desenvolupar permanentment. Ara bé, la Naturopatía té uns fonaments filosòfics entre els quals es troba el naturismo, que en la seva expressió i anàlisi de la filosofia natural expressa la seva pragmatismo vivencial.

Per tant el naturismo és una actitud davant la vida basada en uns principis de vivencial armónica amb la naturalesa i la naturopatía és una disciplina científica; igual que el socialisme és una ideologia i la sociología és una disciplina científica.

I per a acabar, com exemple d'aquesta identificació errònia, anem a exposar un dels arguments que FENACO va presentar davant l'administració central i la de Catalunya pel que fa a l'argument que plantejaven perquè la suposada regulació de les "teràpies naturals" tinguessin un element diferenciador pel que fa a les professions sanitàries. En el decret de regulació de 13 teràpies naturals a Catalunya, s'al·ludeix d'una forma fora de context de l'acabo "criteri naturista"

Aquest és part del text on FENACO argumenta aquest fet de confusió deliberata? i utilització baladí de l'acabo naturismo.

"En la definició de competència s'introdueix l'acabo "valoració amb criteri naturista", " amb criteri naturista" i això és una ambigüedad per a definir les competències d'una professió, ja que el naturismo és una filosofia de vida patrimoni de la humanitat . Ja que per aquesta mateixa lògica, també es podria aplicar el criteri naturista en qualsevol professió, i no existeix cap professió la diferència de la qual amb una altra sigui l'aplicació d'un criteri, en aquest cas "el criteri naturista", és a dir no existeix la Infermeria amb criteri naturista, la Fisioteràpia amb criteri naturista, la Podología amb criteri naturista, Tècnic en Farmàcia amb criteri naturista, o una Política aplicada amb criteri naturista....etc... I seguint aquesta lògica del criteri , es podrien crear qualificacions professionals amb criteri socialista, criteri ecologista, criteri higienista, criteri comunista, criteri budista..... D'altra banda les filosofies, ideologies, religions i moviments socials es donen en un nivell de la societat i les professions es donen en un altre nivell social, són dos nivells de comprensió social diferents, per exemple no és el mateix un Sociòleg que un socialista, ni un Ecólogo i un ecologista, ni un polític i un politólogo o llicenciat en Ciències Polítiques, ni un naturista i Naturópata; i això vol dir que no tots els sociòlegs són socialistes, ni tots els ecólogos ecologistes ni tots els polítics politólogos, ni tots els Naturópatas són naturistas; ni tampoc és una condició sine qua non per a l'exercici de la professió ser participi o combregar amb la ideologia, filosofia, religió o moviment social (socialisme, ecologismo, polític, naturismo).

Temes relacionats en CIÈNCIA NATUROPATICA

No hay comentarios: