sábado, 18 de octubre de 2008

FENACO recomana el consum d'aliments derivats de l'agricultura ecològica

FENACO recomana el consum d'aliments derivats de l'agricultura ecològica com un important Indicador de l'Estat de Salut tant a nivell individual com comunitari.

L'Organització Col·legial Naturopática FENACO a Balears valorá positivament les dades sobre agricultura ecològica en la illa de Menorca, on l'augment d'extensió dedicada al cultiu i cria de bestiar ecològic és un element fonamental que incideix directament en la salut, entesa com qualitat de vida, de la població, evitant amb això un cúmul de problemes de salut derivats d'un consum d'aliments no biogénicos.

Menorca és la illa de l'archipiélago que té un major percentatge de terra cultivable destinada a l'agricultura ecològica. Així ho indica la memòria de 2007 de producció agrària presentada ahir pel departament d'Economia del Consell. Segons les dades de la institució insular, Menorca destina el 10,07% del total de la seva superfície agrícola utilitzada a aquest tipus d'agricultura. Mallorca només disposa del 9,03% i Eivissa dedica el 2,63%. Per extensió, Menorca té 3.048,4 hectàrees registrades en el Consell Balear de Producció Agrària Ecològica (CBPAE). D'aquesta xifra, cap reseñar que 2.468,9 hectàrees ja es consideren producció ecològica al 100% mentre que les 579,5 restants es troben en fase d'adaptació. Cada productor inscrit al CBPAE ha de passar dos anys per a condicionar la seva forma de treballar a les demandes administratives. A Menorca hi ha un total de 62 operadors registrats.

La majoria d'aquests terrenys es destinen a pastures i forrajes per a complementar l'alimentació dels bestiars. Es tracta de 2121 hectàrees. També cal reseñar els 492,6 de boscos i que s'usen per a recolectar productes silvestres. Un altre cultiu remarcable són els cereals i legumbres que ocupen 357 hectàrees.

Pel que fa a animals tractats amb mètodes ecològics, Menorca lidera la cabanya bovina amb 456 reses per 445 de Mallorca pel que fa a la producció de carn. Referent a lácticos, Menorca disposa de 45 caps per 20 Mallorca. En bestiar ovino la diferència és més àmplia. Mallorca disposa de 12.424 animals per 2.481 de Menorca. Les granges mallorquines tenen a més 190 ovelles per a la producció de llet per cap de Menorca. Quant a cabres, Mallorca posseeix 338 exemplars per 140 de Menorca. Destaca que la nostra Illa manca de producció avícola per a carn encara que sí té 408 gallines ponedoras de les 3.652 censades per a tot l'archipiélago balear.
Aquest divendres comencen en el recinte ferial d'És Mercadal les IV Jornades de Ramaderia Ecològica. La cita inclou un seminari paral·lel destinat als veterinaris d'aquest tipus de cabanyes. Aquestes trobades de treball tindran la seva continuació en Sant Lluís el dissabte al matí amb l'assistència confirmada i la ministra de Medi ambient, Elena Espinosa.

Per a la consellera d'Economia, Antònia Allès, «es tracta d'un punt de trobada i reflexió que permet l'intercanvi d'experiències i el conèixer noves actuacions que puguin ajudar a actuacions agrícoles més provechosas». Allès es referia a noves fórmules de comercialització dels productes o l'ús d'energies renovables.
Sergi Creu, del Col.legi de Veterinaris, va recalcar que «es tata d'un tema en el qual tot just hi ha documents escrits, per aquesta raó és tan important el poder compartir dades amb altres ramaders per a poder millorar el rendiment de les explotacions».

No hay comentarios: